Dla miłośników bananów i toffi. Takie bananowe ptasie mleczko na ciasteczkach:)
SKŁADNIKI:
- 120g ciasteczek zbożowych
- 50g masła
- galaretka pomarańczowa
- 200ml wody
- 5 bananów
- 200ml śmietanki 30%
- 200g masy kajmakowej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło roztopić w garnuszku. Ciasteczka mocno pokruszyć (ja używam blendera) i dodać do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno formy i mocno dociskając do dna. Włożyć do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pianki.
Wodę zagotować. Zdjąć z palnika. Dodać galaretkę i wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Banany zblendować. Dodać przestudzoną galaretkę i śmietankę. Wymieszać do jednolitej masy. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Masę kajmakową podgrzać w garnuszku ciagle mieszając aż do uzyskania płynnej jednolitej polewy. Wylać na schłodzone ciasto i wstawić ponownie do lodówki. Można udekorować wierzch pokruszoną bezą lub migdałami.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz