17 kwietnia 2022

Klasyczny kajmakowy Mazurek



Klasyczny kajmakowy Mazurek pojawia się co roku - zmienia się jedynka kształt i dekoracja. I co roku słyszę „taki mazurek powinien być częściej niż raz w roku!” Ja odpowiadam - „Wtedy nie byłby to mazurek:)”



SKŁADNIKI:

- 300g mąki
- 70g mielonych migdałów
- 90g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200g zimnego masła

Dodatkowo:
- 200g masy kajmakowej
- bakalie do dekoracji


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Włączyć na najmniejsze obroty z końcówką do ugniatania ciasta. Wyrabiać aż z ciasto nie będzie klejące. Zawinąć w kule w folie spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. (Ja podzieliłam ciasto na dwa części i były dwa mazurki). 

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm - 1cm (wysokość nie całego palca- ciasto musi być grube - jeśli będzie za cienkie to będzie się łamało i kruszyło).Wyciąć dowolny kształt. Z wycinków rozwałkować cienkie wałeczki. Brzegi mazurka posmarować białkiem i przykleić uformowane wałeczki. Ciasto i brzegi ponakłuwać widelcem. 

Mazurka pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 25-30 minut (do uzyskania złotego koloru).

Dekoracja:
Masę kajmakową podgrzać w garnuszku. Mieszać i podgrzewać do uzyskania gładkiego płynnego sosu. Od razu przelać na mazurka. Pozostawić do wystygnięcia. Udekorować bakaliami. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz