Klasyczny kajmakowy Mazurek pojawia się co roku - zmienia się jedynka kształt i dekoracja. I co roku słyszę „taki mazurek powinien być częściej niż raz w roku!” Ja odpowiadam - „Wtedy nie byłby to mazurek:)”
SKŁADNIKI:
- 300g mąki
- 70g mielonych migdałów
- 90g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200g zimnego masła
Dodatkowo:
- 200g masy kajmakowej
- bakalie do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Włączyć na najmniejsze obroty z końcówką do ugniatania ciasta. Wyrabiać aż z ciasto nie będzie klejące. Zawinąć w kule w folie spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. (Ja podzieliłam ciasto na dwa części i były dwa mazurki).
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm - 1cm (wysokość nie całego palca- ciasto musi być grube - jeśli będzie za cienkie to będzie się łamało i kruszyło).Wyciąć dowolny kształt. Z wycinków rozwałkować cienkie wałeczki. Brzegi mazurka posmarować białkiem i przykleić uformowane wałeczki. Ciasto i brzegi ponakłuwać widelcem.
Mazurka pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 25-30 minut (do uzyskania złotego koloru).
Dekoracja:
Masę kajmakową podgrzać w garnuszku. Mieszać i podgrzewać do uzyskania gładkiego płynnego sosu. Od razu przelać na mazurka. Pozostawić do wystygnięcia. Udekorować bakaliami.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz