6 kwietnia 2022

Marchewkowa babka

 


Miało być coś „zdrowego”. Ciasto zdrowe? - dla mnie ciasto zawsze jest zdrowe;) Postawienie na marchewkę i babkę było SUKCESEM! Można ja zjeść w całości i każdy okruszek!!! Pulchna, nie jest sucha, idealnie słodka z wyczuwalną pomarańczą i ukoronowana lukrem. Królowa BAB;)



Składniki:

- 3 jajka
- 150g cukru
- 200ml oleju
- 300g marchewki (przed starciem)
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 350g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
- 5 łyżeczek cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ubić z cukrem z puszystą masę. Dodać olej. 
Zetrzeć marchewkę i skórkę z pomarańczy na małych oczkach. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać marchewkę z pomarańczą.
W osobnym naczyniu połączyć mąkę i proszek do pieczenia. Dodawać do masy po jednej łyżce aż poprzednia się połączy. Mieszać tylko do połączenia i uzyskania jednolitego ciasta. 
Ciasto przelać do formy na babkę. 

Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 C przez 40 minut - do suchego patyczka. 

Lukier:
Cukier puder wsypać do miseczki. Dodać gorąca wodę (musi być wrzątek) i wymieszać do gładkiej konsystencji. 

Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i udekorować lukrem.  

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz