23 marca 2022

Drożdżowy zawijaniec z nutellą

 



To doskonały przepis dla tych co maja nadmiar czasu wolnego:) Uziemieni w domu, postanowiłam ponudzić się w kuchni i stworzyć taki zaplataniec. Efekt DOSKONAŁY! Wizualnie i w smaku, jednak bardzo czasochłonny w wykonaniu;)




SKŁADNIKI:

250ml mleka
- 110g roztopionego masła 
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 870g maki
- 10g suchych drożdży
- nutella


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko podgrzać z cukrem waniliowym. W garnuszku roztopić masło. Dodać letnie mleko, cukier, roztrzepane jajka i wymieszać. 
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać mleko wymieszane z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto odpowiednio długo by było miękkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć do opruszonej mąka miski, odstawić w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na ok 2 godziny. 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować bardzo cienko na prostokąt. Przekroić wzdłuż na pół.  Posmarować nutellą jedną połowę ciasta i przykryć drugą połową. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie lub trzykrotnie w zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta. Powstaje nam długi prostokąt. Nacinamy dłuższe boki poziomo z obu stron - tworząc takie skrzydełka . Delikatnie rozdzielamy każdy nacięty kawałek, nakldamy je na siebie do środka prostokąta pod delikatnym kątem w dół lub górę - tak jak w warkoczu. Czynność powtarzamy aż skończą się nam nacięte kawałki - skrzydełka, i powstanie gruby warkocz. Układamy go do okrągłej formy - najlepiej takiej z dziurką w środku. 
Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok. 30 minut. 

Wyrośnięty zawijaniec pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 18 - 20 minut. 

SMACZNEGO:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz