13 marca 2022

Babka migdałowo-pomarańczowa



Baba na dzień baby! Czyli idealna babka na Dzień Kobiet:) i nie tylko. Piękny kolor zawdzięcza pomarańczy, wilgotność białej czekoladzie, a doskonały smak pomarańczy i migdałów podkreśla polewa. IDEAŁ BABY;)



SKŁADNIKI:
- 100g masła 
- 120g białej czekolady
- 4 jajka
- 100g cukru
- 70g mąki
- 100g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z pomarańczy (ja dałam z dwóch)

Polewa:
- 50ml śmietanki 36%
- 80g białej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło rozpuścić w garnuszku. Zdjąć z palnika i wsypać połamana czekoladę. Odczekać kilka minut aż czekolada czekolada zacznie topnieć i wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać przestudzoną masę czekoladową. 
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera o dodawać do masy jajecznej łyżka po łyżce. Wymieszać aż ciasto będzie gładkie i jednolite. 
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć  mąką. Ciasto wylać do 3/4 wysokości formy. 

Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 35 minut. 

Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku. Zdjąć z palnika i wsypać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładka polewa. Odstawić do wystudzenia. Polewa musi trochę stężeć bo spłynie z babki. 

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz