Mamo co tak ładnie pachnie? Całe mieszkanie pachnie cynamonem. To delikatny, idealnie słodki i cudownie pachnący sernik:))))
SKŁADNIKI:
Spód:
- 200g korzennych ciasteczek
- 100g masła
Masa serowa:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 700g serka na sernik
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
Polewa:
- 50ml śmietanki 36%
- 80g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Masło roztopić w garnuszku. Ciasto bardzo drobno pokruszyć (ja używam do tego blendera). Pokruszone ciasta wymieszać z masłem. Wyłożyć na dno formy do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Biała oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Jak piana będzie gładka i błyszcząca dodać kolejno żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dodać partiami ser. Miksować tylko tyle aż masa serowa będzie jednolita - nie za długo. Wsypać cynamon i budyń i delikatnie wmieszać do masy.
Gotową masę przelać na ciasteczkowy spód.
Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 60 minut. Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku przez około 2 godziny.
Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku. Zdjąć z palnika i wsypać połamaną czekoladę. Odczekać chwile aż czekolada zacznie się rozpuszczać i wymieszać. Dodać cynamon i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Jeszcze ciepła polewą udekorować sernik. Posypać pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz