7 marca 2021

Jogurtowe muffinki z czekoladą

 


Szybki podwieczorek? Muffinki!! U nas zawsze kakaowe z drobinkami czekolady - przy większych kawałkach będzie roztopioną czekolada po upieczeniu PYCHOTA:)



SŁADNIKI:
- 3 jajka
- 100g cukru
- 50ml oleju
- 50ml mleka
- 150ml gęstego jogurtu greckiego
- 200g mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g gorzkiej czekolady



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubić z cukrem. Dodać olej, mleko i jogurt. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodawać do masy jajecznej po łyżce delikatnie mieszając aż ciasto będzie jednolite.  Nie mieszamy długo. 
Czekoladę pokroić na małe kawałki i wymieszać z ciastem. Im kawałki będą większe tym bardziej widoczna będzie rozpuszczona czekolada w upieczonych muffinkach. 
Ciasto przełożyć do foremek na mufink do 3/4 wysokości.

Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 15 minut. 

SMACZNEGO:)




2 komentarze:

  1. Od czego zależy czas pieczenia, w innych przepisach masz inny czas??

    OdpowiedzUsuń
  2. Każde muffinki piekę ok od 12 minut do ok 20 minut w zależności od składników - czy dodaje jogurt, ile mleka i czy z kakao, jaka wyjdzie konsystencja ciasta. Zawsze po ok 12-15 minutach sprawdzam czy są upieczone.

    OdpowiedzUsuń