21 marca 2021

Kajmakowy sernik z bezową koroną



Kajmak na Wielkanoc można dodać do każdego ciasta. Sernik z kajmakiem jest obowiązkowy a beza jest jego ukoronowaniem.



SKŁADNIKI:

Masa serowa:
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 200g masy kajmakowej
- 100ml śmietanki 30%
- 1kg serka na sernik
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Beza:
- 4 białka
- 100g cukru


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Masa serowa:
Jajka i żółtka ubić na puszysta masę. Nie przestając ubijania dodać masę kajmakową - łyżka po łyżce aż poprzednia dokładnie się połączy. Wlać śmietankę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodawać ser porcjami aż poprzednia dokładnie się połączy. Wsypać budyń w prószy i delikatnie wymieszać tylko do połączenia.
Masę serową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 160C przez 35 minut.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać aż masa będzie gładka i błyszcząca.

Podpieczonym sernik wyjąć z piekarnika i odczekać aż opadnie i wyrówna się powierzchnia. Wyłożyć bezę pozostawiając wzór korony. 

Sernik ponownie wstawić do piekarnika ustawionego na grzanie góra dół 160C na 15-20 minut. Upieczony sernik wystudzić w uchylonym piekarniku przez kilka godzin.

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz