7 marca 2021

Domowa pizza

 


Co zrobić z pozostałości po imprezie?? Pizza!!! Przepis na 2 bardzo duże pizze. Ciasto wychodzi idealne - nie klei się do rączek, doskonale się formuje i cudownie wyrasta. Jest IDEALNA - odpowiednio chrupkie brzegi a ciasto cienkie lub grube - jak kto woli takie uformuje:)



SKŁADNIKI:
- 1kg mąki
- 14g suchych drożdży
- szczypta soli
- 550ml cieplej wody
- 4 łyżki oleju


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Dodać połowę wody i olej. Wyrobić ciasto aż będzie jednolite. Dodawać pozostała cześć wody partiami i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rączek. Jak korzystam z miksera i wyrabiam ciasto przez ok 15 min. 
Z ciasta uformować kule i przełożyć do osuszone mąka miski. Przykręć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Kilka razy uderzyć w nie pięścią lub o blat aby je odpowietrzyć. Przez chwile jeszcze ciasto wyrobić - nie dodawać już mąki. Podzielić na 2 części. Z każdej części uformować pizzę. Polecam formować palcami i pozostawić grubsze brzegi do wyrośnięcia. Na każdy placku rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy ulubione składniki. 

Pizzę pieczemy w nagrzanym piekarniku 250C przez 12 minut. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz