16 marca 2021

Malinowe pole


 

To musiało być wyjątkowe MAGENTOWE ciato! Szpinakowy biszkopt - idealnie mokry, nasączony limonką i malinowy mus PO PROSTU DOSKONALE!! Jeśli ktokolwiek zastanawia się czy zrobić ciasto ze szpinakiem TAAAAK! Piękny kolor a smakuje wyśmienicie nawet dzieciom;)


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 100g szpinaku świeżego
- 100ml oleju rzepakowego
- 320g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z limonki

Mus malinowy:
- 450g malin mrożonych
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka malinowa
- 400ml Śmietanki 36%


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Biszkopt:
Szpinak z olejem zblanszować ma jednolitą gładką masę.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszysta pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Nie przerywając ubijania dodać kolejno po jednym żółtku i masę szpinakową. Miksować aż masa będzie jednolita.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodać mąkę. Wymieszać aż ciasto będzie jednolite - nie mieszać długo. Ciasto musi być napowietrzne. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 160C przez 35 minut bez termoobiegu - grzanie góra i dół. Do suchego patyczka. Wystudzić.

Masa malinowa:
Maliny umieścić razem z cukrem w garnuszku. Podgrzać aż do rozpuszczenia się cukru. Zblendować na gładki mus. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać aby galaretka się rozpuściła. Odstawić do całkowitego wystudzenia - najlepiej aby masa była zimna tylko nie całkiem stężała.
Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać schłodzony mus malinowy i delikatnie wymieszać.

Z wystudzonego biszkoptu odciąć wierzchnią spieczoną warstwę i zostawić ja do pokruszenia. Biszkopt nasączyć sokiem z limonki. Na wierzch biszkoptu wyłożyć mus malinowy. Obsypać pokruszonym biszkoptem.

Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny - najlepiej cała noc.

SMACZNEGO:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz