7 marca 2021

Karmelowy sernik bez pieczenia

 


Bardzo delikatny, PYSZNY sernik na zimno - pieczemy jedynie kruchy spód. Można też zamienić na schłodzone pokruszone ciasteczka z masłem jednak polecam kruchy spód. 



SKŁADNIKI:

Spód:
- 280g mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru brązowego 
- 150g zimnego masła

Masa serowa:
- 450g serków philadelhia
- 400g masy kajmakowej
- 100g białej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny

Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady
- 80g mlecznej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Mąkę cukier i drobno pokrojone zimne masło umieścić w misce i zagnieść ciasto. Wyłożyć na formę wyłożona papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 
Schłodzone ciasto orzeczeniu w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut. 

Masa serowa:
Serki philadelphia i masę kajmakowa umieścić w misie miksera. Miksować do uzyskania gładkiej masy. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić i dodać do masy serowej. Miksować aż masa będzie gładka i jednolita. 
Łyżeczkę żelatyny zalać wodą w garnuszku tak aby całość żelatyny była pod woda - ok 4 łyżki. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać nie dopuszczając do wrzenia. 
Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej aby ją zahartować i dobrze wymieszać. Całość wlać do masy serowej i wymieszać. 

Masę serową przelać na wystudzone kruche ciasto. Wstawić do lodówki na min 3 godziny - najlepiej na całą noc. 

Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia aż powstanie błyszcząca polewa. Trochę przestudzić - nie za długo bo szybko gęstnieje. 
Wystudzony polewę wylać na schłodzony sernik. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz