Bardzo delikatny, PYSZNY sernik na zimno - pieczemy jedynie kruchy spód. Można też zamienić na schłodzone pokruszone ciasteczka z masłem jednak polecam kruchy spód.
SKŁADNIKI:
Spód:
- 280g mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru brązowego
- 150g zimnego masła
Masa serowa:
- 450g serków philadelhia
- 400g masy kajmakowej
- 100g białej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny
Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady
- 80g mlecznej czekolady
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Mąkę cukier i drobno pokrojone zimne masło umieścić w misce i zagnieść ciasto. Wyłożyć na formę wyłożona papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Schłodzone ciasto orzeczeniu w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.
Masa serowa:
Serki philadelphia i masę kajmakowa umieścić w misie miksera. Miksować do uzyskania gładkiej masy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić i dodać do masy serowej. Miksować aż masa będzie gładka i jednolita.
Łyżeczkę żelatyny zalać wodą w garnuszku tak aby całość żelatyny była pod woda - ok 4 łyżki. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać nie dopuszczając do wrzenia.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej aby ją zahartować i dobrze wymieszać. Całość wlać do masy serowej i wymieszać.
Serki philadelphia i masę kajmakowa umieścić w misie miksera. Miksować do uzyskania gładkiej masy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić i dodać do masy serowej. Miksować aż masa będzie gładka i jednolita.
Łyżeczkę żelatyny zalać wodą w garnuszku tak aby całość żelatyny była pod woda - ok 4 łyżki. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać nie dopuszczając do wrzenia.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej aby ją zahartować i dobrze wymieszać. Całość wlać do masy serowej i wymieszać.
Masę serową przelać na wystudzone kruche ciasto. Wstawić do lodówki na min 3 godziny - najlepiej na całą noc.
Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia aż powstanie błyszcząca polewa. Trochę przestudzić - nie za długo bo szybko gęstnieje.
Wystudzony polewę wylać na schłodzony sernik.
Śmietankę podgrzać w garnuszku. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia aż powstanie błyszcząca polewa. Trochę przestudzić - nie za długo bo szybko gęstnieje.
Wystudzony polewę wylać na schłodzony sernik.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz