29 września 2022

Puszyste ciasto z jabłkami

 

Doskonałe, puszyste, idealnie słodkie. Sprawdziło się na deser, podwieczorek, drugie śniadanie…



SKŁADNIKI:

- 100g masła
- 100g cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75ml mleka
- 2 - 3 jabłka



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i jajka. Wymieszać do połączenia.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy po łyżce aż poprzednia się połączy. Dodać mleko i wymieszać aż ciasto będzie jednolite. 

Jedno jabłko obrać i pokroić na małe kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać. 

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać kawałki jabłek nie obranych ze skórki. 

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 30 minut.

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz