Najszybsze i zawsze sprawdzone zawijane drożdżówki smakują z każdym nadzieniem. Gdyby drożdże nie musiały wyrastać robiłabym je codziennie! Smakują nawet następnego dnia - o ile zostaną;)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 500g mąki
- 100g cukru
- 7g suchych drożdży
- 3 jajka
- 100g masła
- 250ml mleka
Dodatkowo:
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę połączyć z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować z niego kule i przełożyć do miski obsypanej mąka. Ciasto z wierzchu delikatnie poruszyć mąka i przykryć ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godzin.
Czekając jak rośnie ciasto, obrać jabłka i zetrzeć je na małych oczkach. Podgrzać w garnuszku z cukrem aż jabłka całkiem zmiękną. Wystudzić.
Wyrośnięte ciasto wyrobić przez chwilę na stolnicy - w razie potrzeby podsypać mąka jeśli będzie się kleiło do rączek.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5cm. Na cieście wyłożyć potarte jabłka zostawiajac 1,5cm margines z dłuższych boków. Końce ciasta delikatnie smarujemy woda aby się skleiły.
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na kawałki ok 2-3cm i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilku centymetrowe odstępy. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik.
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na kawałki ok 2-3cm i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilku centymetrowe odstępy. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik.
Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 C przez 12 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz