21 września 2022

Czekoladowo - dyniowe muffinki

 

Po pierwszych zmaganiach z dynią chętniej do niej wracam. Nadaje wypiekom puszystości, sprawia że ciasta są wilgotne i długo zachowują świeżość. Zaczynam od BABECZKI MOCY - oczywiście czekoladowych;)



SKŁADNIKI:

- 1 jajko
- 120g cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 200g purre z dyni
- 120g mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:
- 50g śmietanki 30%
- 50g czekolady gorzkiej i mlecznej



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe mokre składniki: olej, mleko i purre z dyni. Wymieszać do połączenia. W osobnym naczyniu połączyć mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do ciasta po łyżce i mieszać aż będzie gładkie i jednolite. 

Ciasto nakładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. 

Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut. 

Polewa:
Śmietankę podgrzać - nie zagotować. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę - gorzka lub mleczna lub pomieszana:). Odczekać chwilę aż czekolada zacznie mięknąć i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej błyszczącej polewy. 

Polewą udekorować wystudzone muffinki.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz