Wśród słodkości coś wytrawnego. Trochę przestawiliśmy jadłospis na obiado-kolacje stąd wypieki obiadowe. W takiej tarcie zawsze można ukryć trochę warzyw dla najmłodszych a ciasto kruche zachęca do zjedzenia:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody
Nadzienie:
- 300g fileta z kurczaka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka
- 120g serka mascarpone
- 100g sera ricota
- 3-4 ugotowane buraki
- 100g sera feta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Mąkę i proszek do pieczenia połączyć. Dostać poszatkowane zimne masło i szybko zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Uformować kule, owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy na tartę i wtłoczyć do formy wysmarowanej masłem. Odstawić do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180C na 15 minut. Do uzyskania złotego koloru.
Nadzienie:
W misce wymieszać olej, pieprz i słodką paprykę. Filet z kurczaka umyć, pokroić na cienkie paski, posypać solą i włożyć do miski z marynatą. Przykryć folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
W misce wymieszać olej, pieprz i słodką paprykę. Filet z kurczaka umyć, pokroić na cienkie paski, posypać solą i włożyć do miski z marynatą. Przykryć folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzone mięso usmażyć na rozgrzanej patelni ok 2-3 minuty. Wyłożyć na podpieczony spód.
Dwa sery zmiksować razem. Dodać jajka i wymieszać do dokładnego połączenia. Masę wyłożyć na mięso.
Buraki pokroić na talarki. Ułożyć na wierzch tarty. Obsypać pokrojonym serem feta.
Tartę pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 40 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz