26 września 2021

Tarta z kurczakiem i burakami


 
Wśród słodkości coś wytrawnego. Trochę przestawiliśmy jadłospis na obiado-kolacje stąd wypieki obiadowe. W takiej tarcie zawsze można ukryć trochę warzyw dla najmłodszych a ciasto kruche zachęca do zjedzenia:)



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody

Nadzienie:
- 300g fileta z kurczaka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka
- 120g serka mascarpone
- 100g sera ricota
- 3-4 ugotowane buraki
- 100g sera feta



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Mąkę i proszek do pieczenia połączyć. Dostać poszatkowane zimne masło i szybko zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Uformować kule, owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na min. 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy na tartę i wtłoczyć do formy wysmarowanej masłem. Odstawić do lodówki do schłodzenia na 30 minut. 

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180C na 15 minut. Do uzyskania złotego koloru. 

Nadzienie:
W misce wymieszać olej, pieprz i słodką paprykę. Filet z kurczaka umyć, pokroić na cienkie paski, posypać solą i włożyć do miski z marynatą. Przykryć folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do lodówki na min. 30 minut. 

Schłodzone mięso usmażyć na rozgrzanej patelni ok 2-3 minuty. Wyłożyć na podpieczony spód.

Dwa sery zmiksować razem. Dodać jajka i wymieszać do dokładnego połączenia. Masę wyłożyć na mięso. 

Buraki pokroić na talarki. Ułożyć na wierzch tarty. Obsypać pokrojonym serem feta.

Tartę pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 40 minut. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz