4 września 2021

Ciasto jogurtowe z jagodami i malinami



W sezonie letnim takie ciasto powinno być obowiązkiem na drugie śniadanie lub podwieczorek:) Miękkie, idealnie słodkie i robi się ekspresowo. Najlepiej smakuje od razu po wystudzeniu.



SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 180g cukru
- cukier waniliowy
- 120 ml oleju
- 200g jogurtu
- aromat waniliowy
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- maliny
- jagody


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać olej, jogurt i kilka kropel aromatu waniliowego. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy po łyżce aż do całkowitego połączenia. Nie mieszać za długo.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć maliny i jagody.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 160C przez 45 minut. Po wystudzeniu można opruszyć cukrem pudrem. 

SMACZNEGO:)

1 komentarz: