26 września 2021

Tort krówka banatoffee

 


Musiałam wypróbować nowa tortownicę - a raczej rant z możliwością regulacji rozmiaru. Strzał w dziesiątkę! A ciasto miało być czekoladowe z masą kajmakową i bananami - i to też był strzał w dziesiątkę!!


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 90g mąki
- 1 łyżka kakao

Krem budyniowy:
- 400ml mleka
- budyń waniliowy
- 4 łyżki masła

Dodatkowo:
- 300g masy kajmakowej
- 1 banan
- kakao do dekoracji


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przesianą mąkę połączyć z kakao i delikatnie wmieszać do masy jajecznej  
Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej masłem. 

Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 160C przez 35 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepły upuścić z niewielkiej wysokości na blat, wyjąc z tortownicy i odwrócony odłożyć na ręcznik kuchenny. 

Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty. 

Krem:
Budyń ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia przykrywając go folia spożywcza aby uniknąć utworzenia skorupy. 
Po wystudzeniu zmiksować z miękkim masłem na puszysty krem. 

Na jednym blacie rozsmarować 2/3 masy kajmakowej. Ułożyć banana pokrojonego na plasterki i wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem. Wierzch posmarować pozostała masa kajmakowa i pozostałym kremem. Wstawić do lodówki do schłodzenia na min. 2-3 godziny. Przed podaniem opruszyć kakao. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz