Sezon „na jagody” otwarty! Zaczynam od tarty z jagodami i jaglanym budyniem. REWELACJA!! Budyń idealnie zastyga, ciasto się nie kruszy - najsmaczniejsza tarta jaka mi się udała:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300g mąki
- 100g cukru
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
Budyń:
- 100g kaszy jaglanej
- 400ml mleka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- 200g jagód
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto aż nie będzie klejące. Formę do tarty wysmarować masłem i wykleić ciastem - spód i boki. Wstawić do lodówki do schłodzenia na min 30 min.
Schłodzone ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 25 minut na złoty kolor.
Budyń:
Kaszę jaglną ugotować w 250ml mleka. Gotować aż kasza wchłonie całe mleko. Ciepłą ugotowaną kaszę zblendować z resztą mleka, masłem i łyżką miodu. Mleko dodawać porcjami na przemian z masłem aż do uzyskania konsystencji budyniu - nie koniecznie trzeba użyć całości składników.
Kaszę jaglną ugotować w 250ml mleka. Gotować aż kasza wchłonie całe mleko. Ciepłą ugotowaną kaszę zblendować z resztą mleka, masłem i łyżką miodu. Mleko dodawać porcjami na przemian z masłem aż do uzyskania konsystencji budyniu - nie koniecznie trzeba użyć całości składników.
Budyń wyłożyć na wystudzone ciasto. Na wierzch ułożyć jagody. Wystudzić i wstawić do lodówki na min 2 godziny do schłodzenia.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz