Sezon jagodowy w pełni. I chociaż wolimy drożdżówki od ciasta drożdżowego to te jest wysoko wyrośnięte, puszyste i z pewnością może zastąpić drugie śniadanie czy podwieczorek:)
SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe:
- 450g mąki
- 14g suchych drożdży
- 120g cukru
- 3 jajka
- 200ml mleka
- 90g roztopionego masła
Kruszonka:
- 90g mąki
- 50g cukru
- 50g roztopionego masła
Dodatkowo:
- 1 łyżka roztopionego masła
- 300g jagód
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto drożdżowe:
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, jajka, mleko. Powoli zacząć mieszać. Dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i nie klejące.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto kilka razy wyrobić w rękach aż nie będzie wyczuwalne powietrze. Ciasto wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia - powinno być bardzo elastyczne aby dało się je delikatnie palcami uformować w formie i nie klejące się do palców. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na czas zrobienia kruszonki.
Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać palcami kruszonkę.
Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać palcami kruszonkę.
Ciasto w formie z wierzchu posmarować roztopionym masłem. Bardzo gęsto wyłożyć jagody i obsypać kruszonką.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 35 minut (grzanie góra - dół). Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku kilka godzin.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz