27 sierpnia 2021

Ciasto drożdżowe z jagodami

 

Sezon jagodowy w pełni. I chociaż wolimy drożdżówki od ciasta drożdżowego to te jest wysoko wyrośnięte, puszyste i z pewnością może zastąpić drugie śniadanie czy podwieczorek:)



SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe:
- 450g mąki
- 14g suchych drożdży
- 120g cukru
- 3 jajka
- 200ml mleka
- 90g roztopionego masła

Kruszonka:
- 90g mąki
- 50g cukru
- 50g roztopionego masła

Dodatkowo:
- 1 łyżka roztopionego masła
- 300g jagód


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto drożdżowe:

Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, jajka, mleko. Powoli zacząć mieszać. Dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i nie klejące. 
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
Wyrośnięte ciasto kilka razy wyrobić w rękach aż nie będzie wyczuwalne powietrze. Ciasto wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia - powinno być bardzo elastyczne aby dało się je delikatnie palcami uformować w formie i nie klejące się do palców. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na czas zrobienia kruszonki. 

Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać rozpuszczone 
masło i wyrabiać palcami kruszonkę. 

Ciasto w formie z wierzchu posmarować roztopionym masłem. Bardzo gęsto wyłożyć jagody i obsypać kruszonką.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 35 minut (grzanie góra - dół). Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku kilka godzin.

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz