27 sierpnia 2021

Drożdżówki z jagodami



Mój przepis na ciasto drożdżowe jest tak doskonały że każde wypieki wychodzą PYSZNE!!! Gdyby nie czas rośnięcia ciasta to robiłabym drożdżówki co weekend na śniadanie:)



SKŁADNIKI:

Ciasto drożdżowe:
- 600g mąki
- 7g suchych drożdży
- 100g cukru
- 2 jajka
- 75g roztopionego masła 

Kruszonka:
- 25g roztopionego masła 
- 50g mąki
- 25g cukru

Dodatkowo:
- jagody
- cukier do obsypania jagód



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto drożdżowe:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastycznie. Nie może kleić się do rączek. Wyrąbać około 10 minut.
Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto ugniatać przez chwile. Uformować z niego wałek i pokroić na 2-3 cm kawałki. Z każdego uformować kule i rozłożyć na blasze w dużych odstępach. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. 

Każda kulkę rozpłaszczyć. W środku za pomocą szklanki zrobić wgniecenie w które wyłożyć jagody i obsypać cukrem. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na czas robienia kruszonki. 

Kruszonka:
Wszytkie składniki umieścić w misce i palcami wyrobić kruszonkę. Obsypać wyrośnięte drożdżówki. 

Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 C przez 15 minut. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz