Wszystkie wypieki z czekoladą są domowym hitem;) Korzystając ze sprawdzonego przepisu na ciasto drożdżowe zmieniam tylko formy drożdżówki i każde znikają od razu po upieczeniu!!!
SKŁADNIKI:
- 600g mąki
- 7g suchych drożdży
- 100g cukru
- 2 jajka
- 75g roztopionego masła
- krem czekoladowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastycznie (nie może kleić się do rączek). Wyrabiać około 10 minut.
Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto ugnieść przez chwile. Rozwałkować na kształt koła grubości ok. 2 mm. Podzielić na 12 części (trójkątów - jak pizzę). Przy podstawie każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę kremu czekoladowego. Rogaliki zawijamy zaczynajac od podstawy i zwijamy aż do wierzchołka. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Rogaliki przeczymy w nagrzanym piekarniku 170 C przez 15 minut.
SMACZNEGO:)
Tak prosto, a jakże smacznie!
OdpowiedzUsuń