13 lutego 2021

Czarno-biała zebra

 

Wilgotne ciasto z kremem śmietankowym. Bardzo szybkie i proste wykonanie a wyglądem i smakiem może zastąpić tort. Idealne na niedzielne popołudnie!



SKŁADNIKI:

Ciasto:

- 2 jajka
- 250ml maślanki
- 300ml oleju
- 350g mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200g cukru
- cukier waniliowy

Krem śmietankowy:
- 200 ml śmietanki 30%
- 500g serka mascarpone
- 1 łyżeczka żelatyny


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:

Jajka ubić na puszystą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy, maślankę i olej. Wymieszać aż składniki się połączą. 
Mąkę połączyć z kakao i sodą oczyszczoną. Dodać do masy jajecznej po łyżce aż ciasto będzie gładkie i jednolite. 
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Można ciasto podzielić na dwie mniejsze formy lub upiec dwa takie same ciasta z powyższych składników w dużej formie - ja tak zrobiłam:)

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 30 minut. 

Krem:
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Do ubitej śmietany dodawać partiami serek mascarpone. Ubijać aż do uzyskania kremowej konsystencji. 
Żelatynę zalać dwiema łyżeczkami wody. Poczekać aż napęcznieje. Następnie podgrzać aż do rozpuszczenia - nie zagotować. 
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki kremu śmietankowego i wymieszać. Mieszankę dodać do pozostałego kremu i wymieszać. 

Z jednego ciasta odciąć wierzchnia warstwę - ok 2mm (na posypkę) i pokruszyć.
Krem rozsmarować na jednemu blacie ciasta pozostawiając 1/4 na drugi blat. 
Przykryć drugim ciastem, wyłożyć pozostały krem i posypać pokruszonym ciastem. 

Ciasto schłodzić w lodówce ok 2 godzin. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz