12 lutego 2021

Karpatka

 


Bardzo czasochłonna ale warta poświęconego czasu:)



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 125g masła 
- 1 szklanka wody
- 160g mąki
- 5 jajek

Krem:
- 2 budynie waniliowe
- 750ml mleka
- 200g masła
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
W garnku umieścić masło i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się masła. Dodać mąkę partiami i energicznie mieszać do powstania gładkiej jednolitej masy. Przestudzić. 

Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiego klejącego się ciasta. 

Ciasto podzielić na 2 części. 

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozprowadzić w formie za pomocą szpatułki. Warstwa jest bardzo cienka gdyż ciasto mocno rośnie podczas pieczenia. 

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 200C przez 25 minut. 

W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić. 

Krem:
Dwa budynie przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu używając 750ml mleka. Gotowy budyń wystudzić.

Miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszysty krem. Dodać do niego wystudzony budyń partiami tak aby każda dokładnie się połączyła z maślaną masą. 

Krem wyłożyć na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

SMACZNEGO:)


2 komentarze: