Bardzo czasochłonna ale warta poświęconego czasu:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 125g masła
- 1 szklanka wody
- 160g mąki
- 5 jajek
Krem:
- 2 budynie waniliowe
- 750ml mleka
- 200g masła
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
W garnku umieścić masło i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się masła. Dodać mąkę partiami i energicznie mieszać do powstania gładkiej jednolitej masy. Przestudzić.
Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania gładkiego klejącego się ciasta.
Ciasto podzielić na 2 części.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozprowadzić w formie za pomocą szpatułki. Warstwa jest bardzo cienka gdyż ciasto mocno rośnie podczas pieczenia.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 200C przez 25 minut.
W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.
Krem:
Dwa budynie przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu używając 750ml mleka. Gotowy budyń wystudzić.
Miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszysty krem. Dodać do niego wystudzony budyń partiami tak aby każda dokładnie się połączyła z maślaną masą.
Krem wyłożyć na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO:)
uwielbiam to ciasto
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń