12 lutego 2021

Szarlotka czy Jabłecznik?

 

Najlepsza na ŚWIECIE szarlotka - a raczej JABŁECZNIK z drobno startymi i mocno uprażonymi jabłkami. 



SKŁADNIKI:

Ciasto
:
- 300g mąki
- 250g zimnego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80g cukru
- 1 jajko
 
Jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- 80g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:

Z podanych skłądników zagnieść ciasto. Podizelić na dwie części 1/3 i 2/3, owinąć je folią aluminiową i schowac do zamrażąrki na ok 30 minut.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Większa cześć ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy. Delikatnie docisnąć i wyrównać spod ciasta. 

Jabłka:

Jabłka obrać i zetrzec na tarce z dużymi oczkami. Potarte jabłka włozyć do garna, dodać cukier i cynamon i podgrzewać na małym ogniu przez ok 15 minut aż zmiękną. Po odstawieniu z ognia dodać mąkę ziemniaczaną i pozostawić do wystudzenia.
Wystudzony jabłka przełożyć do formy z ciastem  
Wyjąc z zamrażalnika druga cześć ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch jabłek.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 45 minut.

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz