Najlepsza na ŚWIECIE szarlotka - a raczej JABŁECZNIK z drobno startymi i mocno uprażonymi jabłkami.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300g mąki
- 250g zimnego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80g cukru
- 1 jajko
Jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- 80g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Z podanych skłądników zagnieść ciasto. Podizelić na dwie części 1/3 i 2/3, owinąć je folią aluminiową i schowac do zamrażąrki na ok 30 minut.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Większa cześć ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy. Delikatnie docisnąć i wyrównać spod ciasta.
Jabłka:
Jabłka obrać i zetrzec na tarce z dużymi oczkami. Potarte jabłka włozyć do garna, dodać cukier i cynamon i podgrzewać na małym ogniu przez ok 15 minut aż zmiękną. Po odstawieniu z ognia dodać mąkę ziemniaczaną i pozostawić do wystudzenia.
Wystudzony jabłka przełożyć do formy z ciastem
Wyjąc z zamrażalnika druga cześć ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch jabłek.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 45 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz