12 lutego 2021

Bułeczki z dżemem



 
Porcja na bardzo dużą ilość dużych bułeczek - u mnie wyszło 11 pysznych waniliowych drożdżówek na kolacje:) Na nadzienie wykorzystałam marmoladę pozostałą po tłustym czwartku. Ciasto bardzo puszyste i miękkie po upieczeniu. Polecam małą ilość cukru przy słodkim nadzieniu i lukrze. 


SKŁADNIKI:

- 250ml mleka
- 110g roztopionego masła 
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 870g maki
- 10g suchych drożdży
- marmolada


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko podgrzać z cukrem waniliowym. W garnuszku roztopić masło. Dodać letnie mleko, cukier, roztrzepane jajka i wymieszać. 
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać mleko wymieszane z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto odpowiednio długo by było miękkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć do poruszonej mąka miski, odstawić w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia na ok 2 godziny. 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt i posmarować marmoladą pozostawiając 2 cm od brzegów nie posmarowane. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić ostrym nożem na ok 12 kawałków.

Bułeczki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy od siebie - bułeczki podwoją swoją objętość. Formę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. 

Wyrośnięte bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 C przez 20 minut. 

Jeszcze ciepłe polukrować. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz