12 lutego 2021

Czekoladowa kostka z kremem

 


Zimowe potrójnie czekoladowe ciasto! Biszkopt przełożony czekoladowym kremem, konfiturą wiśniową z czekoladową polewą... Eksplozja czekolady!!


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
- 5 jajek
- 150g cukru
- 50g mąki
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao

Krem:
- 300ml śmietanki 36%
- 200g gorzkiej czekolady
- 350g serka mascarpone
- 100g cukru pudru
- konfitura wiśniowa

Polewa:
- 100ml śmietanki 36%
- 100g gorzkiej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Biszkopt:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu połączyć mąkę z mąka ziemniaczana i kakao. Dodać do masy jajecznej po łyżce i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 25 minut.
Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty. 

Krem:
Śmietankę podgrzać i zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę. Odczekać aż czekolada się rozpuści i dokładnie wymieszać. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 
Zimna masę czekoladową połączyć z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Ubić mikserem na gesty gładki krem. 
Jeden blat ciasta posmarować konfiturą wiśniową. Wyłożyć krem czekoladowy i przykryć drugim blatem ciasta.

Polewa:
Śmietankę podgrzać, zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Mieszać aż polewa będzie gładka i błyszcząca. Od razu wylać na ciasto.

Ciasto schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz