Zimowe potrójnie czekoladowe ciasto! Biszkopt przełożony czekoladowym kremem, konfiturą wiśniową z czekoladową polewą... Eksplozja czekolady!!
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 150g cukru
- 50g mąki
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 5 jajek
- 150g cukru
- 50g mąki
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 300ml śmietanki 36%
- 200g gorzkiej czekolady
- 350g serka mascarpone
- 100g cukru pudru
- konfitura wiśniowa
- 300ml śmietanki 36%
- 200g gorzkiej czekolady
- 350g serka mascarpone
- 100g cukru pudru
- konfitura wiśniowa
Polewa:
- 100ml śmietanki 36%
- 100g gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu połączyć mąkę z mąka ziemniaczana i kakao. Dodać do masy jajecznej po łyżce i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 25 minut.
Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
Krem:
Śmietankę podgrzać i zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę. Odczekać aż czekolada się rozpuści i dokładnie wymieszać. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Zimna masę czekoladową połączyć z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Ubić mikserem na gesty gładki krem.
Jeden blat ciasta posmarować konfiturą wiśniową. Wyłożyć krem czekoladowy i przykryć drugim blatem ciasta.
Polewa:
Śmietankę podgrzać, zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Mieszać aż polewa będzie gładka i błyszcząca. Od razu wylać na ciasto.
Ciasto schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz