29 grudnia 2019

Piernik z powidłami


Piernik, to kolejne tradycyjne ciasto które co roku gości u nas na stole. Wychodzi miękki, puszysty i długo utrzymuje świeżość. WESOŁYCH ŚWIĄT:)



SKŁADNIKI 

Ciasto:
- 2 jajka
- 250ml maślanki
- 120ml oleju
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 320g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- garść pokruszonych orzechów
- kilka suszonych śliwek 
- słoik powideł śliwkowych

Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady
- orzechy i kokos do dekoracji


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
W mikserze łączymy jajka, olej, maślankę, cukier i cukier waniliowy.
W osobnej misce łączymy mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika i cynamon. Dodajemy na masy jajecznej łyżka po łyżce ciagle mieszając aż masa będzie gładka i jednolita. Na koniec dodać pokruszone orzechy i pokrojone drobno suszone śliwki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 45 minut. 

Piernik po wystudzeniu przekroić wzdłuż na dwie części i przełożyć powidłami. 

Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku i zdjąć z palnika. Czekoladę połamać i dodać do śmietanki. Mieszać aż powstanie gładka polewa. Jeszcze ciepła polewą udekorować wierzch piernika. 

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz