26 grudnia 2019

Orzechowy sernik


Święta nie mogą obejść się bez sernika. W tym roku orzechowy - kremowy i odpowiednio słodki. Nie znalazłam czekoladowych hitów z nadzieniem orzechowym ale dodatek mielonych migdałów zrekompensował orzechowy smak spodu. 



SKŁADNIKI:

Spód:
- 150g hitów czekoladowych
- 50g masła 
- 2 łyżki mielonych migdałów

Masa sernikowa:
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 150g cukru
- cukier waniliowy
- 1 kg serka na sernik
- 150g rozpuszczonego masła orzechowego
- 2 łyżki pokruszonych orzechów
- 1 łyżka maki ziemniaczanej 

Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
W garnuszku rozpuścić masło. Ciasteczka Hit bardzo drobno pokruszyć i dodać do rozpuszczonego masła. Dodać mielone orzechy i dokładnie wymieszać. 
Masę ciasteczkową wtłoczyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia mocno dociskając do dna. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Masa serowa:
Żółtka i jajka ubić na biała masę. Pod koniec ubijania dodać cukier i nadal ubijać. Dodać ser łyżka po łyżce ciagle mieszając aż masa będzie jednolita. 
Masło orzechowe rozpuścić. Wystudzone masło dodać do masy serowej i wymieszać. Na koniec dodać łyżkę maki ziemniaczanej i pokruszone orzechy.
Masę serowa przelać na schłodzony ciasteczkowy spód. 

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez godzinę. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku przez kilka godzin. 

Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku. Zdjąć z palnika i dodać połamana czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady, aż powstanie gęsta polewa. 
Od razu ciepłą polewą udekorować wystudzony sernik. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz