Święta nie mogą obejść się bez sernika. W tym roku orzechowy - kremowy i odpowiednio słodki. Nie znalazłam czekoladowych hitów z nadzieniem orzechowym ale dodatek mielonych migdałów zrekompensował orzechowy smak spodu.
SKŁADNIKI:
Spód:
- 150g hitów czekoladowych
- 50g masła
- 2 łyżki mielonych migdałów
Masa sernikowa:
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 150g cukru
- cukier waniliowy
- 1 kg serka na sernik
- 150g rozpuszczonego masła orzechowego
- 2 łyżki pokruszonych orzechów
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
W garnuszku rozpuścić masło. Ciasteczka Hit bardzo drobno pokruszyć i dodać do rozpuszczonego masła. Dodać mielone orzechy i dokładnie wymieszać.
Masę ciasteczkową wtłoczyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia mocno dociskając do dna. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Żółtka i jajka ubić na biała masę. Pod koniec ubijania dodać cukier i nadal ubijać. Dodać ser łyżka po łyżce ciagle mieszając aż masa będzie jednolita.
Masło orzechowe rozpuścić. Wystudzone masło dodać do masy serowej i wymieszać. Na koniec dodać łyżkę maki ziemniaczanej i pokruszone orzechy.
Masę serowa przelać na schłodzony ciasteczkowy spód.
Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez godzinę. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku przez kilka godzin.
Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku. Zdjąć z palnika i dodać połamana czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady, aż powstanie gęsta polewa.
Od razu ciepłą polewą udekorować wystudzony sernik.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz