8 grudnia 2019

Piernikowy sernik


Trochę zapachu Świąt przed Świętami:) Puszysty sernik na piernikowym spodzie. 


SKŁADNIKI:

Spód:
- 150g pierników w czekoladzie - Katarzynki
- 50g masła 

Masa sernikowa:
- 4 jajka
- 200ml śmietanki 30%
- 700g serka na sernik
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 2 łyżki maki ziemniaczanej 

Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady 
- 1 piernik do dekoracji


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Masło roztopić w garnuszku. 
Pierniki drobno rozjuszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masę wtłoczyć na spod tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno docisnąć do dna. Włóczyć do lodówki na czas robienia masy sernikowe. 

Masa sernikowa:
Jajka ubić. Dodać śmietankę i serek i wymieszać do gładkiej konsystencji. Dodać przyprawę do piernika i mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. 
Masę przelać na spód piernikowy 

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku przez kilka godzin. 

Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku - nie zagotować. 
Czekoladę połamać i dodać do podgrzanej śmietanki i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Od razu ciepłą polewą udokorować wierzch sernika. Piernik drobno pokruszyć i rozsypać na wierzch ciasta. 

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz