Trochę zapachu Świąt przed Świętami:) Puszysty sernik na piernikowym spodzie.
SKŁADNIKI:
Spód:
- 150g pierników w czekoladzie - Katarzynki
- 50g masła
Masa sernikowa:
- 4 jajka
- 200ml śmietanki 30%
- 700g serka na sernik
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 piernik do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Masło roztopić w garnuszku.
Pierniki drobno rozjuszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masę wtłoczyć na spod tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno docisnąć do dna. Włóczyć do lodówki na czas robienia masy sernikowe.
Masa sernikowa:
Jajka ubić. Dodać śmietankę i serek i wymieszać do gładkiej konsystencji. Dodać przyprawę do piernika i mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Masę przelać na spód piernikowy
Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku przez kilka godzin.
Polewa:
Śmietankę podgrzać w garnuszku - nie zagotować.
Czekoladę połamać i dodać do podgrzanej śmietanki i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Od razu ciepłą polewą udokorować wierzch sernika. Piernik drobno pokruszyć i rozsypać na wierzch ciasta.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz