Świąteczne wypieki pozwalają nam przedłużyć Święta. Warto w zimowe mroźne popołudnie pozwolić sobie na świąteczny smak miękkiego ciasta z rozpływającymi się jabłkami, pachnącego cynamonem, piernikiem o słodkim smaku miodu:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 70g masła
- 30g cukru
- 2 jajka
- 120ml miodu
- 150g mąki
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 przyprawy do piernika
- 2 jabłka
Karmelizowane orzechy:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 20g pokruszonych orzechów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na krem. Dodać jajka jedno po drugim i ucierać aż dobrze się połączą. Dodać miód i miksować aż masa będzie jednolita.
Mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać do masy łyżka po łyżce i miksować aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, pokroić na ósemki i ułożyć a wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 160C przez 45 min - aż do suchego patyczka, ciasto będzie miękkie.
Karmelizowane orzechy:
W garnuszku podgrzewamy miód z cukrem. Dodajemy pokruszone orzechy i podgrzewamy przez kilka minut.
Orzechy wykładamy na piekące się ciasto na 10 minut przed końcem pieczenia i dopiekamy ciasto zgodnie z wyznaczonym czasem.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz