24 marca 2020

Bananowe ciasto





Kolejny sposób co zrobić z dojrzałymi bananami:) Kawałki ciasta możemy zabrać na drugie śniadanie, idealne na zimowy podwieczorek z pachnąca herbatą lub kakao...






Składniki:


- 4 dojrzałe banany
- 150g cukru
- 1 jajko
- 50g masła
- 300g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia






SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA


Banany rozgnieść widelcem. Dodać cukier i wymieszać.
W garnuszku roztopić masło i wystudzić.
Jajko roztrzepać albo ubić mikserem. Do masy bananowej dodać jajko i wystudzone masło. Wymieszać do jednolitej konsystencji. Mąkę połączyć z proszkiem dopieczenia i kakao. Wsypywać do masy bananowej po łyżce dokładnie mieszając.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.


Cisto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 50 minut.


Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudem.


SMACZNEGO:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz