25 marca 2020

Sernik



Klasyczny sernik bez spodu, z rodzinami, czekoladową polewą i kokosem:) Niekiedy klasyka jest najlepsza!


SKŁADNIKI:

Sernik:
- 5 jajek
- 150g cukru
- cukier waniliowy
- 1kg serka na sernik
- 100g śmietany 12%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- rodzynki

Polewa:
- 50g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Sernik:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać ser i śmietanę łyżka po łyżce aż poprzednia dokładnie się wymiesza. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i rodzynki i delikatnie wymieszać.
Masę serową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 60 minut. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez ok 2 godziny,

Polewa:
Masło rozpuścić w garnuszku. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści i otrzymamy gładką polewę.
Polewę wylać na wystudzony sernik obsypać wiórkami kokosowymi

SMACZNEGO:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz