8 września 2019

Drożdżówki z nutellą


Idealne na śniadanie, doskonale na podwieczorek. Mięciutkie i odpowiednio słodkie... nie ma to jak drożdżówki domowego wypieku. Super sprawdzają się dla dzieci na drugie śniadanie, tylko u mnie do drugiego śniadania nic już nie zostaje:)


SKŁADNIKI:

Drożdże:
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 50ml ciepłego mleka 
- 3 łyżki mąki

Ciasto:
- 500g mąki
- 100g cukru
- wyrośnięte drożdże
- 200ml mleka
- 2 jajka
- 75g roztopionego masła
- nutella


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Drożdże:
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier, mleko (mleko nie może być gorące, tylko delikatnie ciepłe) i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać mąkę i wymieszać do gładkiej masy. Miseczkę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. 

Ciasto:
Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać mleko, jajka i wyrobić ciasto. Na koniec dodać roztopione masło. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. 
Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąka. Z wierzchu również obsypać mąka i przykryć ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolice obsypana mąka i chwile wyrobić aż nie będzie się kleiło do rączek - w razie potrzeby obsypywać mąka. Ciasto podzielić na 12 części. Każda rozwałkować na kształt naleśnika i posmarować nutellą. Zwinąć jak naleśniki, delikatnie spłaszczyć i naciąć wzdłuż pozostawiając nie przecięty 1cm od góry. Spleść ciasto jak warkocza i zwinąć w ślimaczki. 

Gotowe drożdżówki ułożyć na blasze wykorzeni papierem do pieczenia zachowując odstęp. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Jeśli chcemy mieć świeże drożdżówki rano na śniadanie, to można ciasto przygotować wieczorem a zrobione drożdżówki odstawić na noc do lodówki do wyrośnięcia - w lodowce ciasto tez wyrośnie tylko dużo wolniej i zachowa świeżość. Rano tylko tylko wstawiamy do piekarnika i śniadanie gotowe:)

Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 15-20 minut.

SMACZNEGO:)

1 komentarz: