29 września 2019

Sernik ze śliwkami


Delikatny sernik z najpyszniejszą kakaową kruszonką. Idealny na początek jesieni. 


SKŁADNIKI:

Spód:
- 250g kakaowych herbatników
- 50g masła 

Sernik:
- 2 jajka
- 250g cukru
- 1kg serka na sernik
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500g śliwek odpestkowanych

Kruszonka:
- 70g miękkiego masła
- 80g mąki
- 2 łyżki kakao
- odrobina proszku do pieczenia


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Herbatniki drobno pokruszyć i dodać do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno docisnąć do dna. Włożyć do lodówki na czas przyrządzenia sernika. 

Sernik:
Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę. Dodać ser łyżka po łyżce aż masa będzie gładka i jednolita. Dosypać całe opakowanie budyniu waniliowego i wymieszać. Masę serowa przelać na schłodzony spod ciasteczkowy. 
Śliwki umyć i odpestkować. Połówki śliwek ułożyć środkiem do góry na masę serowa. 

Kruszonka:
Wszystkie składniki wyrobić na kruszonkę palcami lub krótko w mikserze aż będzie sypka konsystencja. 
Kruszonkę wysypać na wierzch sernika. 

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez godzinę. Po upieczeniu sernik wystudzić w uchylonym piekarniku przez kilka godzin. 


SMACZNEGO:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz