Delikatny sernik z najpyszniejszą kakaową kruszonką. Idealny na początek jesieni.
SKŁADNIKI:
Spód:
- 250g kakaowych herbatników
- 50g masła
Sernik:
- 2 jajka
- 250g cukru
- 1kg serka na sernik
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500g śliwek odpestkowanych
Kruszonka:
- 70g miękkiego masła
- 80g mąki
- 2 łyżki kakao
- odrobina proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Spód:
Herbatniki drobno pokruszyć i dodać do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno docisnąć do dna. Włożyć do lodówki na czas przyrządzenia sernika.
Sernik:
Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę. Dodać ser łyżka po łyżce aż masa będzie gładka i jednolita. Dosypać całe opakowanie budyniu waniliowego i wymieszać. Masę serowa przelać na schłodzony spod ciasteczkowy.
Śliwki umyć i odpestkować. Połówki śliwek ułożyć środkiem do góry na masę serowa.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wyrobić na kruszonkę palcami lub krótko w mikserze aż będzie sypka konsystencja.
Kruszonkę wysypać na wierzch sernika.
Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez godzinę. Po upieczeniu sernik wystudzić w uchylonym piekarniku przez kilka godzin.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz