11 maja 2017

Budyń czekoladowy



Długo zabierałam się za domowy budyń, a okazał się bardzo prosty i niebiańsko pyszny. Na pierwszy strzał wybór padł na czekoladowy - i był to strzał w dziesiątkę. Idealnie słodki, a dodatek gorzkiej czekolady sprawił wrażenie jedzenia roztopionej czekolady. Od teraz tylko budyń domowy!



SKŁADNIKI:

- 250ml mleka
- 120ml śmietanki kremówki 36%
- 2 żółtka
- 50g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki gorącej wody
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 50g gorzkiej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko i śmietankę podgrzać w garnuszku. Żółtko utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, kakao, gorącą wodę i utrzeć na gładką pastę (w razie konieczności dodać trochę mleka z tego które się podgrzewa). Do gorącego mleka dodać gotową pastę i aromat waniliowy. Cały czas podgrzewając, energicznie mieszać (aby nie zrobiły się grudki), aż masa zacznie gęstnieć, do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Na koniec zdjąć garnuszek z palika i dodać połamaną czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz