3 maja 2017

Zapiekane naleśniki z serem



Ulubiony obiad mojej rodziny. Słodki, z owocami i na ciepło.


SKŁADNIKI:

Naleśniki:
- 250g mąki
- 2 jajka
- 300ml mleka
- 1 łyżka oleju

Masa serowa:
- 250g twarogu
- 400g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki budyniu waniliowego

Masa śmietanowa:
- 2 jajka
- 200ml śmietanki 30%
- 2 łyżki budyniu waniliowego


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Naleśniki:
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka i mleko. Mieszać aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie jednolita - musi być dość płynna, w razie potrzeby dodać mleka. Na koniec dodać olej i wymieszać.
Patelnię rozgrzać. Naleśniki smażyć bez tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Masa serowa:
Twaróg, serek waniliowy i budyń wymieszać.

Masę serową rozsmarować na każdym naleśniku (można dodać dowolne owoce). Naleśniki zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Masa śmietanowa:
Jaka ubić na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać śmietankę i budyń. Krótko wymieszać do połączenia składników, tak aby pozostała puszysta.
Masę wylać na naleśniki.

Naleśniki zapiekać w nagrzanym piekarniku 180C  przez 15 minut.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz