11 maja 2017

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i budyniem


Nareszcie, pojawił się rabarbar! A to oznacza, że lato i letnie owoce tuż tuż:) Rabarbar doskonale smakuje w puszystym cieście z asystą waniliowego budyniu.



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 50g masła
- 100g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 150ml jogurtu naturalnego
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 500g rabarbaru
- 2 łyżki cukru

Budyń:
- 300ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki, obsypać cukrem i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim. Dodać jogurt naturalny, aromat waniliowy i wymieszać aż masa będzie jednolita. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do ciasta po łyżce i mieszać aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać rabarbar i docisnąć do ciasta.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 25 minut. Ciasto wystudzić.

Budyń:
Mleko podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem. W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki i dodać do żółtka. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy ( w razie konieczności dodać trochę mleka, z tego które się podgrzewa). Masę dodać do ciepłego mleka i energicznie mieszać (aby nie powstały grudki) aż masa zacznie gęstnieć i powstanie gęsty budyń.
Gotowy budyń odstawić do wystudzenia (garnek przykryć folią aby na wierzchu nie powstała twarda skorupa)

Zimny budyń przełożyć na wystudzone ciasto.

SMACZNEGO:)

1 komentarz: