2 lipca 2014

Placek jagodowy


Najbardziej lubię ciasta z owocami. A latem jest ich tak dużo, że brakuje mi czasu na zrealizowanie wszystkich pomysłów. Tym razem szybkie ucierane ciasto z jagodami. Sama bardzo się zaskoczyłam, że wyszło tak dobre - musicie spróbować! Jest pyszne na ciepło i po ostudzeniu - jeśli zostanie:)


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 150g masła lub margaryny
- 100g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 350g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 800g jagód

Kruszonka:
- 100g mąki
50g masła lub margaryny
2 łyżki cukru


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kruszonka:
Zaczynamy od kruszonki. Wsypujemy mąkę do miski. Masło siekamy na małe kawałki. Dodajemy cukier i szybko zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę, zawijamy w folię i dajemy do zamrażarki.

Ciasto:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładki krem. Dodajemy kolejno jajka. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej nie przerywając mieszania.
Ucieramy ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wysypujemy gęsto jagody.
 
Wyjmujemy kruszonkę z zamrażarki i trzemy na grubych oczkach na jagody.



Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 C przez 45 minut, aż kruszonka będzie zarumieniona.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz