28 czerwca 2014

Ciasto czekoladowe


Najbardziej ze wszystkich słodyczy kocham czekoladę. Mleczna, z orzechami, chrupkami, marcepanem, truskawkowa, toffi, biała czy bąbolada - wszystkie uwielbiam. A najchętniej zajadam ją siedząc w pracy przed komputerem - chociaż ma mnóstwo kalorii;) 
Po powrocie z wakacji uświadomiłam sobie, że przez cały tydzień nie zjadłam ani jednej kostki - musiałam szybko nadrobić zaległości mocno czekoladowym ciastem. Jest pyszne na ciepło i na zimno. 
Na ciepło, delikatne, można wyczuć rozpuszczoną czekoladę. Na zimno jest mocno czekoladowe.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 200g czekolady gorzkiej
- 150g masła lub margaryny
- 80g cukru
- 100g cukru brązowego
- 50g kakao
- 10ml likieru kokosowego
- 3 jajka
- 170g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli

Polewa:
- 100g czekolady gorzkiej
- 50g śmietanki 30%
- 50ml likieru kokosowego
- 1 łyżka masła


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy połamaną czekoladę, cukier, kakao i likier. Podgrzewać, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. 
W osobnej misce roztrzepać jajka aby się połączyły i nabrały powietrza. Dodać ciepłą masę czekoladową i delikatnie wymieszać aż składniki się połączą.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Wymieszać trzepaczką aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
Całość przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 C przez 45 minut.
Ciasto po upieczeniu powinno być wilgotne w środku - po włożeniu patyczka powinien być delikatnie oblepiony czekoladą:)

Polewa:
W rondelku  zagotować śmietankę i likier. Zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać aż do połączenia składników.
Oblać ciasto z wierzchu pokrywając również jego boki.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz