13 czerwca 2014

Szarlotka z gruszką



Nie jadam jabłek, ale szarlotkę mogę zjadać codziennie. Piekę ją na wiele sposobów - każda zawsze jest inna. Tym razem połączyłam jabłka ze słodkimi gruszkami. Efekt zaskakujący, i jak to szarlotka - pychotka:)


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 300g mąki
- 200g masła lub margaryny
- 2 żółtka

Nadzienie:
- 500g jabłek
- 500g gruszek
- cynamon


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski. Masło siekamy na małe kawałki. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto.
Przy ręcznym wyrabianiu ciasta używam na początki drewnianej łopatki i siekam całość, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie ręcznie, nie zbyt długo, zagniatam ciasto.
1/3 ciasta zawijamy w folie i wkładamy na pół godziny do zamrażarki. Pozostałą część ciasta wyklejamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Nadzienie:
Jabłka i gruszki obieramy i kroimy na talarki. Jabłka obsypujemy cynamonem.
Owoce układamy na wyklejonej formie ciastem na przemian - jedna warstwa jabłek, jedna gruszek itd.
 Ja wybieram do szarlotki jabłka pół kwaśne lub kwaśne. Tym razem nie używam cukru do obsypania jabłek tylko sam cynamon, gdyż podczas pieczenia gruszki puszczą słodki sok i to jest wytaczające.

Kruszonka:
Na koniec, na wierzch ciasta, trzemy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta z zamrażarki. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 30 - 40 min.
Ja używam opcji "góra-dół", gdyż ciasto nie jest wysuszone. Przy użyciu opcji "termoobieg" ciasto jest bardziej suche i kruszy się podczas krojenia.



SMACZNEGO:)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz