Rabarbar jest moim debiutem, dlatego zdecydowałam połączyć go z truskawkami... i efekt wyszedł znakomity:)
Słodkie truskawki i kwaśny rabarbar to doskonały pomysł na ciasto w upalne dni.
SKŁADNIKI:
Tarta:
- 350g mąki
- 3 łyżki miodu
- 200g masła lub margaryny
Masa:
- 100ml śmietanki 30%
- 1 żółtko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ok 300g truskawek
- ok 300g rabarbaru
Kruszonka:
- 100g mąki
- 50g masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Tarta:
Mąkę wsypujemy do miski. Masło siekamy na małe kawałki. Dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto.
Przy ręcznym wyrabianiu ciasta używam na początki drewnianej łopatki i siekam całość, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie ręcznie, nie zbyt długo, zagniatam ciasto. Teraz jestem szczęśliwa i wszytko robi za mnie mikser:)
Gotowe ciasto wyklejamy na formie do tarty.
Ja niestety nie mam jeszcze dedykowanej formy do tarty, więc używam tortownicy i wykładam ją papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 15 min. Ciasto musi ostygnąć.
Kruszonka:
Tak samo jak przy tarcie, łączymy mąkę, masło i cukier i zagniatamy ciasto. Robimy z niego kulę, zawijamy w folię i na 15 minut do zamrażarki.
Masa:
Wlewamy do wysokiego naczynia śmietankę i miksujemy na najwyższych obrotach, aż będzie sztywna piana. Dodajemy żółtko, miód, mąkę i miksujemy na mniejszych obrotach aż będzie jednolita masa.
Masę wlewamy na zimny spód tarty. Układamy gęsto truskawki i pokrojony na kawałki rabarbar.
Układajcie gęsto, gdyż podczas pieczenia owoce tracą swoją objętość i może się okazać że jest ich z mało - a im więcej owoców tym tarta smaczniejsza:)
Na koniec, na wierzch ciasta, trzemy na tarce o grubych oczkach kruszonkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 30 min.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz