16 lipca 2014

Sernik z musem malinowym


Jeśli jest lato i słońce, to nawet sernik musi być z owocami. 
Zamiast tradycyjnej polewy czekoladowej, słodko-kwaśny mus malinowy. Doskonale komponuje się z lekkim, delikatnym, puszystym sernikiem - połączenie idealne:)


SKŁADNIKI :

Sernik:
- 10 jajek
- 250g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 125g masła
- 1kg twarogu zmielonego (do sernika)
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 5ml olejku waniliowego
- 100g rodzynek
- biszkopty

Mus malinowy
- 500g maliny
- żelfix
- cukier 

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Sernik: 
Oddzielamy białka od żółtek.  Białka wstawiamy do lodówki. Rodzynki zalewamy zimną wodą, aby się namoczyły.
Żółtka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą pianę. 
Stopniowo dodajemy miękkie masło i ser. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy 2 łyżki mąki i aromat waniliowy.
Białka ubić na sztywną pianę i łączymy z masą serową. Mieszamy bardzo delikatnie, aby ciasto nie straciło puszystości.
Rodzynki odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Obsypujemy mąką i wsypujemy do ciasta.
Kilka biszkoptów kruszymy i wysypujemy nimi spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Najczęściej robię sernik bez dodatkowego ciasta na spodzie, dlatego na blachę wysypuję bardzo cienką warstwę pokruszonych biszkoptów - tak szybciej i dla mnie smaczniej. Warstwa musi być cienka, gdyż w przeciwnym wypadku będzie się kruszyła a raczej spadała z ciasta:) 
Ciasto wylewamy na blachę wysypaną pokruszonymi biszkoptami.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 50-60 minut. 
Ja preferuję grzanie "góra-dół", gdyż sernik nie brązowieje tak szybko i dokładnie dopieka się w środku. Piekę 60 minut. 

Po upieczeniu, sernik studzimy przez ok godzinę w uchylonym piekarniku. 
Pamiętajcie, każdy sernik musi upaść:( 

Mus malinowy: 
Maliny rozdrabniamy na mus w blenderze. Pozostawiamy kilka ładnych malin do dekoracji.
Mus malinowy podgrzewamy w garnku. Dodajemy 2 łyżki żelfix i 2 łyżki cukru. Podgrzewamy jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Na zimny sernik nakładamy mus malinowy i dekorujemy malinami. 
Jeśli coś zostanie po pierwszym rozkrojeniu, to polecam przechować w lodówce na najwyższym poziomie. Taki schłodzony jest doskonały w upalne dni.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz