25 grudnia 2016

Miodownik



Miodownik, to jak karp - jemy go raz w roku na Święta;) Ale to nie dlatego jest tak pyszny. Kto uwielbia miód i orzechy, pokocha to ciasto jak my. U nas to już tradycja:)



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 4 jajka
- 200g miodu
- 100g masła
- 200g mąki
- 50g mąki pełnoziarnistej
- 150g mielonych orzechów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy karmelizowane:
- 500g pokruszonych orzechów
- 4 łyżki miodu

Krem:
- 600ml śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu
- 200g białej czekolady
- 250g serka mascarpone
- 2 opakowania fix do śmietany (lub żelatyna)

Dodatkowo:
- 2 łyżki miodu


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Miód podgrzać w rondelku. Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić na pianę. Dodać miód i przestudzone masło. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. dosypać zmielone orzechy i wymieszać aż składniki się połącza. 
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 15 minut.

Orzechy karmelizowane:
W garnuszku rozpuścić miód. Dodać pokruszone orzechy, wymieszać i podgrzewać około 2 minut. 
Orzechy przełożyć na wierzch podpieczonego ciasta i ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 10 minut.

Krem:
100ml śmietanki wlać do garnuszka. Dodać miód i połamaną czekoladę. Podgrzewać i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę wystudzić. Do schłodzonej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pozostałą cześć śmietanki ubić z fixem i delikatnie dodać do masy serowej i mieszamy aż krem będzie gładki.

Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. 2 łyżki miodu rozpuszczamy do bardzo płynnego i nakrapiamy nim spód biszkopta. Gotowy krem nakładamy na nasączony miodem biszkopt i przykrywamy drugą częścią z orzechami.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz