Miodownik, to jak karp - jemy go raz w roku na Święta;) Ale to nie dlatego jest tak pyszny. Kto uwielbia miód i orzechy, pokocha to ciasto jak my. U nas to już tradycja:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 jajka
- 200g miodu
- 100g masła
- 200g mąki
- 50g mąki pełnoziarnistej
- 150g mielonych orzechów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Orzechy karmelizowane:
- 500g pokruszonych orzechów
- 4 łyżki miodu
Krem:
- 600ml śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu
- 200g białej czekolady
- 250g serka mascarpone
- 2 opakowania fix do śmietany (lub żelatyna)
Dodatkowo:
- 2 łyżki miodu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Miód podgrzać w rondelku. Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić na pianę. Dodać miód i przestudzone masło. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. dosypać zmielone orzechy i wymieszać aż składniki się połącza.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 15 minut.
Orzechy karmelizowane:
W garnuszku rozpuścić miód. Dodać pokruszone orzechy, wymieszać i podgrzewać około 2 minut.
Orzechy przełożyć na wierzch podpieczonego ciasta i ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 10 minut.
Krem:
100ml śmietanki wlać do garnuszka. Dodać miód i połamaną czekoladę. Podgrzewać i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę wystudzić. Do schłodzonej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pozostałą cześć śmietanki ubić z fixem i delikatnie dodać do masy serowej i mieszamy aż krem będzie gładki.
Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. 2 łyżki miodu rozpuszczamy do bardzo płynnego i nakrapiamy nim spód biszkopta. Gotowy krem nakładamy na nasączony miodem biszkopt i przykrywamy drugą częścią z orzechami.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz