24 grudnia 2016

Tarta jabłkowa


Idealne ciasto na spotkanie ze znajomymi. Wielosezonowe, gdyż jabłka mamy zawsze pod ręką w sklepie. A dodatek cynamonu dodaje pięknego zapachu podczas pieczenia.



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 300g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g zimnego masła

Nadzienie jabłkowe:
- 1 budyń waniliowy
- 400ml mleka
- 3 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść ciasto. Formujemy placek z ciasta, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 10 minut.

Nadzienie jabłkowe:
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu wykorzystując 400ml mleka. Wystudzić.
Jabłka obrać i pokroić na półksiężyce.

Wystudzony budyń przełożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojone jabłka.

Tartę ponownie pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz