Idealne ciasto na spotkanie ze znajomymi. Wielosezonowe, gdyż jabłka mamy zawsze pod ręką w sklepie. A dodatek cynamonu dodaje pięknego zapachu podczas pieczenia.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g zimnego masła
Nadzienie jabłkowe:
- 1 budyń waniliowy
- 400ml mleka
- 3 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść ciasto. Formujemy placek z ciasta, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 10 minut.
Nadzienie jabłkowe:
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu wykorzystując 400ml mleka. Wystudzić.
Jabłka obrać i pokroić na półksiężyce.
Wystudzony budyń przełożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojone jabłka.
Tartę ponownie pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz