24 grudnia 2016

Pierniki




W tym roku poszłam na łatwiznę w ozdabianiu i użyłam tylko lukru. A lukrowałam też bez przykładania. Okazało się że pierniki są śliczne, klasyczne a najważniejsze, że są pyszne:)



SKŁADNIKI:

- 350g mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- 100g brązowego cukru
- 30g przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować ma grubość ok 0,5 cm i wykrawać pierniki za pomocą foremek. Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i dalej wykrawać pierniki.
Pierniki wykładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierniki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 10 minut.

Po ostygnięciu polukrować.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz