17 grudnia 2016

Jabłkowe muffinki z orzeszkami




Mufinki są najprostszym wypiekiem. Ciasto robi się ekspresowo - nie trzeba nawet miksera a pieczenie też zajmuje kilkanaście minut. Wystarczą różne dodatki, polewa i już mamy pyszne mufinki:)



SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 125ml oleju
- 140g śmietany 18%
- 1 łyżka miodu
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g cukru
- 1 jabłko

Polewa:
- 10g krówek
- 50ml mleka skondensowanego słodzonego
- garść pokruszonych orzechów włoskich


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubić na puszystą masę. Dodać olej, śmietanę, miód i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać aż ciasto będzie jednolite.

Na blasze do pieczenia rozłożyć 15 foremek do mufinek. Do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.

Mufinki piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.

Polewa:
Mleko i krówki podgrzać w garnuszku aż do rozpuszczenia cukierków. W zależności od konsystencji dodać więcej leka lub cukierków.
Przestudzoną polewę wysmarować wierzch mufinek i obsypać pokruszonymi orzechami.

SMACZNEGO:)

1 komentarz:

  1. Świetne foremki na muffinki! Uwielbiam takie szybkie i pyszne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń