8 stycznia 2017

Tort piernikowy



Warto przedłużyć aromat świąteczny wypiekami:) Bardzo aromatyczny piernikowo-migdałowy biszkopt, konfitura pomarańczowa i mocno czekoladowy krem w wersji tortu na pewno będzie przepyszną propozycja w mroźne zimowe wieczory.



SKŁADNIKI:

Biszkopt:
- 130g masła
- 180g marcepanu
- 5 jajek
- 1 łyżka cukru
- 150g gorzkiej czekolady
- 120g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do piernika

Krem czekoladowy:
- 300ml śmietanki 30%
- 3 łyżki miodu
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g mlecznej czekolady
- 60g masła

Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu
- 120g cukru
- 2 łyżeczki kako
- 10g żelatyny

Dodatkowo:
- 200g konfitury pomarańczowej
- 50ml wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło utrzeć z marcepanem na krem. Dodać kolejno żółtka aż poprzednie dokładnie się połączy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzoną dodać do utartej masy i dokładnie wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Mieszankę wymieszać z masa czekoladową.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Białka połączyć z masą czekoladową - mieszać delikatnie aż ciasto będzie jednolite. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 30 minut.

Krem czekoladowy:
Śmietankę zagotować z miodem. Zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę i masło. Mieszać aż czekolada i masło się rozpuści i powstanie jednolita gładka konsystencja. Krem należy wystudzić minimum 2 godziny - powstanie konsystencja miękkiego masła, idealna do smarowania:)

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Z wody i cukru waniliowego zrobić poncz którym nasączyć dolny blat biszkoptu. 
Konfiturę pomarańczową podgrzać na patelni i rozsmarować na nasączonym blacie biszkoptu. Wyłożyć 3/4 kremu czekoladowego i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu i bokach tortu rozsmarować pozostałą część kremu i chłodzić tort przez minimum 2 godziny w lodówce.

Polewa:
Śmietankę zagotować z miodem i cukrem. Odlać 2 łyżki do szklanki i rozpuścić w niej żelatynę. Do zagotowanej śmietanki dodać żelatynę i kakao. Dokładnie mocno wymieszać aż polewa będzie gładka. Wystudzoną polewę wylać na tort pokrywając wierzch i boki tortu. Tort  schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO:)

2 komentarze: