24 stycznia 2017

Kawowa Pavlova


Beza jest w czołówce najbardziej uwielbianych wypieków. Jednak opinie o trudnościach zniechęcały mnie do jej wypieku - a całkiem niesłusznie!!! Bardzo prosta, szybka w przygotowaniu tylko czasochłonna w wypieku i studzeniu. Ale za to taka wyczekiwana smakuje najlepiej:)



SKŁADNIKI:

Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 300g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem kawowy:
- 300ml śmietanki 30%
- 20g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kawy mielonej

Dodatkowo
- owoc granatu


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijana dodać cukier - łyżka po łyżce i miksować aż masa będzie błyszcząca. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg ok 24 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki łyżką ku górze. 

Bezę pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 5 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 150C i pieczemy 90 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Krem:
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać serek mascarpone i cukier puder. Miksować aż krem będzie jednolity.
Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 2 łyżeczkach wody. Kawę mieloną wymieszać z 1 łyżeczką wody. Bardzo mocno wystudzić. Obie masy kawowe dodać do kremu i wymieszać.

Krem wyłożyć na wystudzona bezę. Udekorować owocami granatu.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz