14 stycznia 2017

Pomarańczowy sernik


Idealny zimowy sernik. Karmelizowane pomarańcze z gorzką czekoladą są uwieńczeniem doskonałego pomarańczowego sernika. Pachnie i smakuje pomarańczowo:)



SKŁADNIKI:

Spód:
- 200g ciasteczek owsianych ze skórka pomarańczową i przyprawami korzennymi
- 50g masła

Masa serowa:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 750g sera zmielonego na sernik
- 2 łyżki miodu
- 100ml śmietanki 30%
- 100g kandyzowane skórki pomarańczy
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:
- 50ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady
- 20g masła
- 2 pomarańcze


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Masło roztopić. Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć i dodać do przestudzonego masła. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem. Dodać ser i mieszać aż masa będzie jednolita. Następnie dodać resztę składników miód, śmietankę, skórkę pomarańczy aromat pomarańczowy, mąkę ziemniaczaną i wymieszać aż składniki sie połączą. Masę przelać na ciasteczkowy spód.

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 60 minut.

Polewa:
Pomarańcze obrać i pokroić w talarki. Miód podgrzać ma patelni dodać talarki pomarańczy. Podgrzewać ok pół minuty z każdej strony. Pomarańcze zdjąć z patelni i wystudzi. Na papierowym ręczniku odcisnąć nadmiar soku.
Śmietankę zagotować. Dodać połamaną czekoladę i masło. Mieszać aż polewa będzie gładka.
Polewę wylać na wystudzony sernik. Udekorować talarkami pomarańczy.

SMACZNEGO:)

1 komentarz: