21 lipca 2016

Lekkie ciasto z jagodami




Dalszy ciąg jagodowych wypieków. Ekspresowe ciasto, które już wielokrotnie było pieczone przeze mnie z rożnymi owocami. Ciasto mocno wyrasta a jego wysokość zależy od użytej formy. Gwarantowany zachwyt gości.


SKŁADNIKI:

- 4 jajka
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 120 ml oleju rzepakowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g jagód


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ubić na puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera. Wlać olej i aromat waniliowy.
W osobnym naczyniu połączyć mąkę i proszek do pieczenia. Dodać po łyżce do ciasta ciągle miksując.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać jagody.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 45 minut.

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz